A sajátos humorú Bálint Tiborról

Fb. Kultúra, irodalom, humor, bor. Avagy irodalomtörténeti beszélgetés a kolozsvári Bálint Tibor íróról.

Ha népes nem is, vidám kimondottan volt a Bálint Tibor születésének évfordulóján szervezett irodalomtörténeti tanácskozás hétfőn este az Erdélyi Múzeum Egyesület székházában. A kolozsvári író Arcképek a köröm hátán című sorozatának apropóján tartott beszélgetésen Péter Izabella, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) bölcsész szakos hallgatója mondott vitaindítót.

Az író irodalomtörténete címmel tartott tanácskozás kezdeteként Bálint Tibor irodalomtörténeti jellegű művéről írt tudományos dolgozatát mutatta be Péter Izabella. Az írói arcképeket felsorakoztató sorozatáról megtudtuk, hogyan mutatja be a szerző hat különböző nemzet számos irodalmi személyiségét. Elhangzott, hogy többek között az irodalmi fikció és a szerző szépirodalmi műveiből ismert sajátos humora nagyon is megjelenik a kutatott műben, főként az arcképek leírása esetén. Egyed Emese, Péter Izabella dolgozatának vezetőtanára az írót dicsérve beavatta a közönséget abba, hogy a mű kiválasztását Bálint Tibor az Utunk folyóiratban megjelent arcképei, karcolatai ihlették. Hozzátette, míg a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon szintén íróportrékat strukturál, Bálint műve személyes, valamint izgalmasabb szerepet tölt be az olyan életrajz, amelyben irodalmi fikciót is használ a szerző.

A résztvevők közül Balázs Imre József irodalmár, a BBTE tanára fejtette ki az Arcképek a köröm hátán műfaji sajátosságait, felhozva hasonló példaként többek között Demény Péter: Portrévázlatok a magyar irodalomból című művét. Essig József, a Román Televízió kolozsvári stúdiójának egykori munkatársa pedig a Bálint Tiborral való személyes baráti kapcsolatáról mesélt történeteket.

A Bálint Tibor Baráti Társaság és az EME Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztálya közös rendezvényén az író özvegye, Bálint Júlia is részt vett. Julika néni jelentős mértékben meghatározta az esemény hangulatát, hiszen számos személyes jellegű frappáns, humoros történetet elmesélt házassága idejéből. Péter Izabellának pedig azt mondta: „Köszönöm szépen, hogy Bálint Tibort választottad. Már nem vagyok egyedül.”

Sárosi István

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: