Maga köré pörögte a világot

Fb: Ha az ön gyereke is fidget spinnerért könyörögne, most megtudhatja, mi is az valójában

Óriásit robbant a Fidget spinnerként elhíresült játék, amelyért ma már a világ minden pontján élnek-halnak a gyermekek és a felnőttek egyaránt. A játéknak nincsen konkrét magyar fordítása, maradjunk egyszerűen csak a pörgentyűnél. Olyan, mint régen a tikitaki, vagy a szalvéta gyűjtés, vagy akár a Yugi Oh kártyák: sok értelme nincsen, de egy újabb hóbort, amit mindenki követni szeretne.

Így hát nem is lepődtem meg az alig 7 éves kisöcsém kérésén, hogy vigyek haza Kolozsvárról neki egy különlegesebb darabot, hiszen otthon (egy kis székelyföldi városkában) csak egyfajta pörgettyűt lehet vásárolni. Olyan pedig már MINDENKINEK van, és neki különleges kell.

De hogyan is működik ez a kütyü?

Nos, ez az egész játék gyakorlatilag egy golyóscsapágy, melyre rá van helyezve egy leginkább műanyagból készült háromágú szerkezet. A központi csapágyon alul és felül egy-egy kis műanyag felületet találunk: ha ezen a részén az ujjunkra helyezzük a fidget spinnert, a másik kezünkkel pedig megütjük az egyik kiálló nyúlványát, akkor az egész szerkezet vad forgásba kezd a saját központi tengelye körül. Ennyi az egész, nem több, nem kevesebb.

Valóban stresszoldó?

Sokan a fidget spinnereket és társaikat a figyelemhiányos, szorongással küzdő vagy épp autista gyerekek megmentőjeként állítják be. „Ne beszéljünk úgy ezekről, mintha segédeszközök lennének – figyelmeztetett Deliági Éva gyermekpszichológus az NLCafé.hu-nak adott válaszában. – Mindig vannak népszerű játékok, amik hirtelen elterjednek: nem olyan régen a Peonza nevű pörgettyű volt a divat, a gyerekek még hozzám is elhozták, de előtte ott volt a Ninjago, pár évvel ezelőtt pedig a Bakugan nevű játék, ami egy szétpattintható gömb volt. De említhetnénk a jojót is, ami szintén nem mai darab. Úgy látom, hogy ezek a trendek folyamatosan jelen vannak és idővel egyik vagy másik kiemelkedik közülük, akkor az lesz felkapott.” Más szakértők szerint, ez a kis játék is ugyanúgy működik, mint a stresszlabda, vtagy az ujjbegyen forgatott ceruza. A matatást, unaloműzést, piszkálást elégíti ki.

“„Tény, hogy zseniális a játék, mert egyetlen pörgetéssel sokáig elpörög, ennek pedig van egyfajta megmagyarázhatatlan nyugtató hatása – magyarázta Deliága Éva. – De ez pont olyan, mintha egy pörgő mosógépdobot néznénk. Azáltal, hogy egyetlen pontra koncentrálunk, ez elmélyedt állapotot tud előidézni. Egy szóval, ez a világ legegyszerűbb dolga, a gyerekek között pedig mindig lesz valami ilyesmi. De fontos, hogy ez nem egy terápiás hatású játék, még akkor sem, ha az ADHD-s gyerekeknél fokozottan megfigyelhető a motoros nyugtalanság, ami biztos, hogy kijön valahol. De ha a gyereknek elegendő, hogy a kezével tekerget valamit, vagy azt nézi, akkor lehet, hogy ez egy konstruktívabb dolog, mintha a lábával dobolna.”

Természetesen trükközni is lehet vele

Első lépésben egyszerűen az ujjunk végén érdemes kezdeni a pörgetést, és persze megnézhetjük, hogy hogyan pörög az asztalon a ketyere. Ezután jöhetnek a kicsit összetettebb mutatványok, amikor például az egyikről a másik ujjunkra áttesszük a forgó pörgettyűt, vagy feldobjuk a levegőbe és a forgást nem lassítva újból elkapjuk. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt, pörgethetünk egy üdítőspalack tetején, az orrunkon vagy akár egy bot végén is, és persze annak sincs akadálya, hogy egyszerre akár több fidget spinnerrel zsonglőrködjünk.

Amerikában ki kellett tiltsák az iskolákból , mert a gyerekek annyira elszórakoztak a játékkal, hogy nem figyeltek egyáltalán feladataikra. Egy másik érdekesség a játékkal kapcsolatban, hogy a nyugati világ legnagyobb áruházának számító Amazon játékszekciójában jelenleg az eladási top 20-as listán 18 helyet foglalnak el a különféle verziói – ami azért elég jelentős piacra mutat rá.

„A fidget spinner múló hóbort, egy pár száz forintos valami, ami most nagyon népszerű, aztán majd szépen lecseng . Érdemes belegondolni: pár hónappal ezelőtt a gyerekek még a focis matricákat cserélgették, azok most már sehol sincsenek. Ugyanez fog történni a pörgettyűkkel is “- foglalta össze a pszichológus.

Kádár Kata

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: