Már gazdag országként sem a legjobb a Közel-Keleten

Fb. Bűzlik csatorna, öböl, minden.

Megszakította diplomáciai kapcsolatát Katarral Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom és Bahrein. A négy ország azzal indokolja döntését, hogy Katar olyan illegitim fegyveres – terrorista – csoportokat támogat, mint például az Iszlám Testvériség. Ezért az a négyek követelése a kétmilliós félsziget-állammal szemben, hogy felfüggessze a húsz éve működő Al Jazeera hírcsatornáját, amely jelentősen növelte a hercegség befolyását a régióban.

A diplomáciai kapcsolatok megszüntetéséhez az is hozzátartozik, hogy a két fél országai elzárják egymás elől szárazföldi, vízi és légi határaikat, valamint kereskedelmüket. Diplomatáikat azonnal hazarendelték, és az állampolgároknak pedig két héten belül el kell hagyniuk az országot, ha éppen az újdonsült ellenfélállamban tartózkodnának.

A konfliktust számos tényező meghatározza. Ezek közül az egyik, hogy az Amerikai Egyesült Államok haderejének a közel-keleten állomásozó csapatai közül Katarban tartózkodnak a legnagyobb számban. Ugyanakkor Katar Iránnal szimpatizál, mivel a világ legnagyobb gázlelőhelyét birtokolják közösen. Irán pedig többek között az atomprogramja miatt ellenfele az Egyesült Államoknak.

Egy másik meghatározója, hogy Szaúdi Arábiának gazdasági és katonai szempontból ellenfele Irán, hiszen az elmúlt években egymás befolyása alatt lévő területeket kezdtek gazdaságilag meghódítani, emiatt két éve harcba is szálltak egymás ellen, természetesen nem a saját országaik területén, hanem a sajátjukénál sokkal kisebb és szegényebb Jemenben, ahol kihasználva az akkori instabil, civilháborúba torkolló belpolitikai helyzetet, Irán a kormány, Szaúdi Arábia pedig a felkelő hutik oldalán harcol.

Donald Trump amerikai elnök néhány hete járt a Közel-Keleten, ahol a muzulmán világ minden országának vezetőjével csúcstalálkozón tárgyalt a közös együttműködésük jövőjéről. A találkozóra csupán Iránt nem hívták meg. Arra nem derült fény a nyilvánosság számára, hogy ezt a dolgot Katar nehezményezte-e vagy sem.

A felsorolt országok a Közel-Keleten és Észak-Afrikában mind támogatnak különböző illegitim fegyveres erőket, amelyek más-más oldalakon harcolnak. Ám a diplomáciai kapcsolatok megszüntetésére egyértelmű magyarázat még született. Viszont az világos, hogy az említett országoknak gazdasági, katonai és politikai érdekeik egyaránt vannak a térségben.

Sárosi István

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: